Hvorfor og hvordan mikse musikk til gruppetimer?


Til alle flotte GRUPPEINSTRUKTØRER der ute – dette innlegget er til DERE <3

Musikk er helt essensielt for opplevelsen, og også treningseffekten, i gruppetrening! Å kunne trene til fengende musikk sammen med andre mennesker, er jo noe av det jeg liker aller best med gruppetrening, men da må også musikken være satt sammen på en gjennomtenkt og god måte, og den må være mikset! Jeg synes det er helt totalt krise de gangene jeg er med på en gruppetime der musikken ikke er mikset sammen og det blir et par sekunder «pause» mellom hver låt. Det er aller verst på kondisjons-timer med trinn og på sykkeltimer, men jeg synes i utgangspunktet alle timer ødelegges av musikk som ikke er mikset. I pulstimer og på sykkel ødelegger det flyten, noe som igjen påvirker treningseffekten, og det er utrolig demotiverende som deltager når musikken bare avtar/slutter. I andre timer som styrke, TRX, sirkeltrening, stretching osv., synes jeg også det er utrolig frustrerende når musikken ikke er mikset. Det virker som om spillelisten bare er tilfeldig satt sammen og at det ikke er gjennomtenkt. Timer der musikken ikke er mikset og satt sammen på en hensiktsmessig og gjennomtenkt måte, synes jeg fremstår som meget uprofesjonelle og jeg oppfatter instruktøren som en som ikke legger ned den tiden og energien som kreves av en instruktør. Jeg må bare beklage på forhånd, men for meg er det helt essensielt at instruktører tar ansvar og mikser musikken (også om senteret ikke har tilrettelagt for det). Å være instruktør uten mikset musikk, er litt som å være ambulansesjåfør uten førekort. Det funker ikke. Jeg oppfordrer derfor alle instruktører, og også PTer som har gruppetimer, til å mikse musikken :)

Jeg håper at du som er instruktør og leser dette, eller du som jobber som leder for gruppetrening, tar tak og blir inspirert til å mikse din egen musikk! Jeg har virkelig lagt mye tid og energi ned i dette innlegget, så jeg håper dere liker det og at det kan være til hjelp i din «instruktør-hverdag»!

I dette innlegget får du en innføring i hva du bør tenke på når du skal gå frem å lage musikk til dine gruppetimer, du får en forklaring på hvorfor du bør mikse musikken din, og sist men ikke minst, du får en HEL OPPSKRIFT på hvordan du skal mikse musikken i MixMeister!! Nederst i dette innlegget har jeg også laget en liten, enkel video for å hjelpe dere med overgangene i MixMeister hvis du jobber med sanger med veldig ulik BPM. Du kan kjøpe og laste ned MixMeister Express her. Det er kun en engangssum for kjøpet og så har du programvaren. 

Tidligere her på bloggen har jeg delt tips om hvordan du kan gå frem for å finne musikk til dine gruppetimer – det finner du her, og jeg har delt informasjon om hvordan du finner BPM og hva som er hensiktsmessig bruk av BPM – det finner du her. 


Hva bør man tenke på aller først, når det gjelder bruk av musikk i gruppetrening?

 • Til timer der man jobber «sang for sang» (for eksempel høypuls, step/styrke, enkle dansetimer, zumba osv.), brukes originale sanger. Det samme gjelder for sykkel og styrke. 

 • Til disse timene må du som instruktør selv lage spillelister og forberede/mikse musikken. For å mikse musikken til timer, må du «eie» musikkfilene, så kjøp musikken gjennom iTunes e.l. 

 • Til danse- og step-timer der det bygges koreografi, brukes beatmix (en ferdig mikset fil som går opp i hele åttere). Denne kan kjøpes flere steder, som for eksempel på www.move-ya.noSwedebeat og diverse andre nettsider. Man kan også finne ferdige beatmikser i Spotify og noe i iTunes. (Det er også mulig å mikse egne beatmixer).

 • Det er viktigst å ha en sammenhengende spilleliste for alle timer i sal som er koreografert til musikk og sykkel, men det å ha en gjennomtenkt og mikset spilleliste også for andre timer, som styrke, TRX, bootcamp, tabata osv., hever kvaliteten på timen, fremmer flyt og gjør timen mer profesjonell og gjennomarbeidet.

 • Studier av bruken av musikk i gruppetreningssammenheng, viser også at deltagerene foretrekker timer der instruktøren har valgt sangene selv og mikset musikken, slik at de unngår unødvendige stopp i løpet av timen, intensiteten opprettholdes og treningseffekten fremmes (Thomsen, 2016, hentet fra: «He's God»).

 • For å kunne mikse musikken i MixMeister, må du «eie» musikkfilen. Det betyr at du må kjøpe musikken i forkant, gjennom iTunes eller lignende, for å kunne mikse den. iTunes fungerer veldig godt sammen med MixMeister, så kan anbefale det på det varmeste. 


Hvorfor mikse musikken til gruppetrening?

 • En gjennomtenkt og mikset spilleliste fremmer flyten i timen, som igjen fremmer intensitet og treningseffekt (hindrer pulsfall og unødvendige pauser/stopp).
 • Mikset musikk fremstår profesjonelt og det hever kvaliteten på gruppetimen.

 • Ved å mikse musikken, kan du som instruktør selv sette ditt preg på musikken og mikse den akkurat slik du vil ha den. Denne muligheten åpner opp for at du virkelig kan «leke» deg med musikken.

 • Du kan for eksempel kutte sanger, klippe ut uheldige brudd (4’er tellinger f.eks.), forlenge sanger ved å kopiere deler av sangen, lage finale/show, legge til lydeffekter, mikse musikken til å passe en koreografi osv. Man kan også mikse musikken slik at man f.eks. slipper å bruke en stoppeklokke til sirkeltreninger, bootcamp, tabata osv., slik at musikken styrer sekundene. Dette er svært effektfullt og også en god hjelp til deg som instruktør.

Bildet er fra dansetimen min «DanceUp!» fra årets ShapeUp Convention på Athletica Domus, knipset av Sølve Sundrehagen :)

Bildet er fra dansetimen min «DanceUp!» fra årets ShapeUp Convention på Athletica Domus, knipset av Sølve Sundrehagen :)

Jeg har brukt MixMeister gjennom 10 år som instruktør og synes det er et fantastisk verktøy. For meg var det en selvfølge fra første stund at jeg skulle kjøpe MixMeisetr og lære meg programmet. Jeg ville bli en dyktig instruktør og dette var avgjørende for å lykkes. I «gode, gamle dager» var vi instruktører i SiO Athletica også pålagt å mikse musikken til alle gruppetimene våre. På den tiden hadde vi et eget musikkrom på senteret, der vi hadde en PC med MixMeister og masse musikk. Her kunne vi «booke» tid og mikse musikken vår – det var helt genialt! Så lenge et senter legger til rette for dette, med en PC med MixMeister og f.eks. iTunes (og investerer en viss sum til musikk hver måned), kan man også pålegge instruktørene å mikse musikken. Jeg savner musikkrommet vårt i Athletica og synes det er en skam at det er fjernet. Alle sentre burde legge til rette for at instruktørene kan mikse musikken til gruppetimene sine, eller gi de en kompensasjon for å kjøpe mikseprogram og musikk privat. Det hever kvaliteten på gruppetreningen og det gir deltagerne en langt bedre opplevelse på timene! Men du som instruktør kan selv ta grep – kjøp MixMeister og sett i gang!

MixMeister kan se noe komplisert ut ved første øyekast, men det er egentlig ganske enkelt å bruke. Begynn med å leke deg rundt i programmet og prøv deg frem. Jeg er en skikkelig «musikk-nerd» når det kommer til dette med miksing av musikk, og jeg storkoser meg med å lage musikk til gruppetimene mine! Under har jeg laget en hel oppskrift til deg, for hvordan du skal gå frem, om du har lyst til å bruke MixMeister. MixMeister er aller enklest på Mac når det gjelder å importere musikk, men jeg har også beskrevet i «oppskriften» under, hvordan du gjør det hvis du har PC. Jeg håper og tror at dette kan hjelpe deg å komme i gang med miksing av musikk til gruppetimene dine. Lykke til!

Workshop Musikk .jpg
Workshop Musikk 2.jpg
Workshop Musikk 3.jpg
Workshop Musikk 4.jpg
Workshop Musikk 5.jpg
Workshop Musikk 6.jpg
Workshop Musikk 7.jpg
Workshop Musikk 8.jpg
Workshop Musikk 8.jpg
Workshop Musikk 9.jpg
Workshop Musikk 10.jpg
Workshop Musikk 11.jpg
Workshop Musikk 12.jpg
Workshop Musikk 13.jpg

Noen gode råd helt tilslutt: 

 • Generelt blir lyden dårligere når man spiller av fra mobiltelefon. Det er bedre å spille av fra iPad eller Mac/PC, men hvis du vet at du kun kan spille av fra mobil, kan det være lurt å justere opp volumet på sangene i MixMeister. Husk alltid å høre på musikken med ekstra høy lyd, slik at musikken ikke har blitt «grumsete».

 • Husk også alltid å teste den ferdige miksede lydfilen eller den brente CD’n før bruk, så du er sikker på at den er slik den skal være!

 • Hvis du brenner lydfilen på CD fra iTunes, husk å velg «INGEN» på valget om «Opphold mellom sanger».

 • Gratisversjonen av MixMeister kan du gjerne bruke hjemme for å teste ut og lære deg å mikse, men kan ikke brukes til å lage lengre mikser for klasser, da det midt i miksen kommer inn en stemme som forteller at dette er «gratisversjonen/free trial». Programmet må kjøpes.

 • iTunes fungerer svært godt med MixMeister, så jeg vil anbefale alle å laste ned iTunes.

 • Hvis du prøver å overføre svært gamle iTunes-filer til MixMeister (filer fra rundt 2007), så kan det være at disse filene er «låst/beskyttet». Du vil da ikke kunne importere dem til MixMeister. Du må da kjøpe lydfilen på nytt.

Håper dette er til hjelp og at jeg kan inspirere flere av dere til å mikse musikken til gruppetimene deres! Ønsker dere en tipp topp dag videre :) Bare spør meg om dere lurer på noe – jeg svarer så godt jeg kan! 

// Eva Katrine