Gladnyhet på en fredag - Gruppetrening på 2. plass!!

Det har vært litt stille her på bloggen i det siste, og det er mye grunnet hektiske uker, ny jobb og oppdateringer på nettsiden. Bloggen får nemlig snart et nytt utseende og det gleder jeg meg veldig til! Den blir ny og fresh, og så lover jeg litt flere innlegg fremover :)

Men i dag har jeg en skikkelig gladnyhet for alle oss gruppetreningsentusiaster - gruppetrening som treningsform, har nemlig rykket opp til 2. plass på rangeringen av treningstrendene for 2018. Hvert år gjennomfører American College of Sports Medicine (ACSM) en omfattende spørreundersøkelse i treningsbransjen, for å kartlegge trendene for kommende år. I 2016 ble gruppetrening rangert som nummer 20 og i fjor lå gruppetrening som nummer 6. I år har gruppetrening rykket opp enda fire plasser og kroner nesten på topp! Det er helt rått :) Ønsker du å lese mer om undersøkelsen, finner du den i sin helhet her.

DSC02885.jpg

Gruppetrening har hatt en nedgang over en lengre periode, der personlig trening, egentrening og styrketrening har dominert, men det har tydelig vært en endring i trenden de siste par årene. For oss som elsker gruppetrening, er det veldig gode nyheter. ACSM skriver blant annet i undersøkelsen i år: «(…) Group exercise training programs have been around for a long time and have appeared as a potential worldwide trend since this survey was originally constructed. However, it was only in 2017 that group exercise training made the top 20, appearing at number 6. None of the respondents could explain why group training has become popular, so it will be interesting to watch this trend in 2018 and beyond. Note that this is a general trend for larger exercise classes and not specialty classes such as Zumba and other dance classes» (ASCM, 2017).

Det blir spennende å følge utviklingen i 2018, men jeg mener at gruppetrening er unikt og opplever at stadig flere mennesker får øynene opp for denne treningsformen. Fra å i utgangspunktet være en svært feminin treningsform, har gruppetrening utviklet seg til å bli en treningsform som passer for absolutt alle, og kan i dag være alt fra styrke, løping, bootcamp, dans, kondisjon, sykkel og yoga, til sirkeltrening, boksing og vannaerobic. Dette tror jeg er mye av grunnen til at gruppetrening stadig øker i popularitet. Gruppetrening er utrolig gøy - man trener sammen med andre, man blir inspirert og motivert av en instruktør og man beveger seg og svetter til deilig musikk. Det blir ikke bedre enn det!

For oss som er glad i gruppetrening er dette "tipp topp" nyheter og gir oss ekstra motivasjon til å fortsette den fantastiske jobben vi får lov til å gjøre, og fortsette å spre unike og positive treningsopplevelser!

  IMG_7123.JPG
  IMG_7373.JPG

  Gode tips til hvordan lykkes som instruktør?

  • Ta jobben som instruktør på alvor. Det er en jobb, ikke bare en hobby. Opptre profesjonelt, vær godt forberedt, kom i tide til timen, lag gode og gjennomtenkte timer, vis respekt for deltagerne dine og vis at du er der for dem - du er ikke der for å få en treningsøkt selv! 
    
  • Opparbeid deg tilstrekkelig kunnskap som kreves for den/de gitte timen/timene som du skal undervise. Aktivt oppsøk kunnskap, lær av andre, hold deg oppdatert, gå på kurs og vær ydmyk. Ingen kan alt og en blir aldri utlært i dett yrket!
    
  • Se og anerkjenn alle, lær deg navn, skap dialog med deltagerne og gi dem alternativer gjennom timen, slik at alle opplever mestring. Alle er like viktige!
    
  • Unngå et distansert forhold mellom DEG og DEM, men gjør deg til en del av gruppen, beveg deg i rommet, stå sammen med dem (ikke bare foran), sørg for at alle kan se deg og føle en ekstra kontakt med deg som instruktør gjennom timen. Du er avgjørende for fellesskapsfølelsen! 
    
  • Vær autentisk - ikke prøv å være noen andre - vær deg selv. Våg å være personlig, men ikke privat, by på deg selv, bruk humor og vis deltagerne hvor gøy du synes det er å være sammen med dem! Uansett om du skulle ha en dårlig dag, så skal ikke det gå utover deltagerne dine. Smil, vært utadvendt og åpen for spørsmål. Du er deres forbilde og det er viktig at du som instruktør tar dette på alvor og står frem som en positiv og sunn rollemodell.
    
  • Jobb med en tydelig og konkret kommunikasjon. Bruk både tegn (visuell cueing), stemme (verbal cueing) og kroppsspråk. Jo tydeligere du er i din instruksjon, jo enklere blir det for deltagerne å følge. Dette skaper mestringsfølelse, som igjen fremmer indre motivasjon blant deltagerne - glede og trivsel. 
    
  • Vær kreativ - bruk salen på an morsom måte, bruk lyd og lys til å skape ulik intensitet og stemning. Velg variert musikk du selv synes er motiverende og lag trinn/øvelser som harmonerer med musikken. Unngå uheldige brudd i musikken, men skap flyt, slik at timen både blir forutsigbar og fremmer treningseffekten. 
    
  • Opptre med en coachende ledelsesstil og legg til rette for et mestringsorientert og autonomistøttende miljø: 
   - Kombiner de to undervisningsmodellene ”Veilederen” og ”Modellen”: ”Veilederen” - faglig  
     veiledning underveis i forhold til bevegelsesmønstre, treningsprinsipper, teknikk og
     intensitetsstyring. ”Modellen”- oppretthold underholdnings-aspektet – show, innlevelse og
     humor.
   - Bruk tydelig og gjennomtenkt kommunikasjon. Bruk kroppsspråk og mimikk aktivt under
     hele timen.
   - Avklar, avgrens og klargjør de konkrete oppgavene – frem evnen til selv-regulering.
   - Ta rollen/sett deg inn i rollen som deltager – bli en del av gruppen.
   - Motiver, inspirer og legg til rette for personlig utvikling, innsats og læring.
   - ”Løft” deltagerne frem og få dem til å finne frem det beste i seg selv.    Ønsker dere alle en strålende og sprek helg! 


   //Eva Katrine