Siste jobbhelg for 2018 er unnagjort og jeg kan se tilbake på en magisk høst!

Etter 13 helger med jobb denne høsten, kan jeg nå se frem mot en deilig frihelg fra 1.desember! Jeg elsker det jeg jobber med og har ikke noe i mot helgejobbing, men det er ikke så lett å prioritere hvile og «fri» midt i uken, da jeg skal undervise klasser, veilede instruktører, forberede kurs etc., så det blir ofte til at jeg jobber syv dager i uken. Det går fint for en periode, men skal man kunne yte og prestere over tid, trenger man også hvile. Derfor ser jeg nå frem mot en roligere desember-måned der jeg kan «lande», roe ned og ikke minst lade opp til 2019!

Det er utrolig mye spennende som skjer fremover, og ikke minst gleder jeg meg til å se hvordan inspartum akademi forhåpentligvis vil vokse og blomstre! Jeg er helt rørt av alle de fine tilbakemdlingene og gratulasjonene jeg har fått etter at jeg lanserte inspartum akademi, og mange har allerede spurt om kurs og workshops. Tanken var at inspartum akademi i starten bare skulle tilby kurs og workshops (WS) til treningssentre, og på sikt tilby kurs/WS til enkeltpersoner, men etter stor etterspørsel, satser jeg nå på å sette opp inspartum kurs og WS allerede våren 2019 i Oslo! (Legg gjerne igjen en kommentar om du er interessert!) Det ser jeg utrolig frem til, men det krever også mye jobb. Desember blir derfor en roligere måned der jeg skal jobbe med inspartum akademi og også planlegge nye timer for gruppetreningsvåren :) Det gleder jeg meg til!

Etter en lang og deilig gruppetreningshøst med masse event, kurs og conventions ble det hele avsluttet med en skikkelig treningsfest!! For to uker siden gikk nemlig NH AKTIV Convention 2018 av stabelen på Norges Idrettshøgskole i Oslo, og det er desidert den største begivenheten for oss i treningsbransjen i løpet av et år! Det er alltid gøy å møte så mange kjente på den samme arenaen, og dele kunnskap og erfaring med andre aktører i bransjen. Jeg er utrolig takknemlig for at NIH AKTIV har fått i gang dette flotte arrangementet, og gleder meg allerede til neste år! 

IMG_7827.JPG

Ved årets NIH Aktiv Convention holdt jeg foredrag om masteren min, kalt «He´s God - en kvalitativ studie av deltageres opplevelse av instruktøren i gruppetrening», presenterte en SOMA MOVE®-klasse og holdt en workshop for gruppeinstruktører i musikkbruk og intensitetsstyring. Jeg tenkte at jeg senere her på bloggen skal dele denne workshopen med dere! I tillegg var jeg så heldig at jeg fikk holde dansetimen «NIH Aktiv JUST DANCE» sammen med en flott gjeng med bransjekolleager – Christina Therkildsen, Sølve Sundrehagen, Lise-Lotte Herlung og Mira Hopland. Det var utrolig gøy og også veldig fint å kunne samarbeide på tvers i bransjen. JUST DANCE-timen var virkelig et av høydepunktene, for min del, under årets convention og vi er utrolig takknemlig for alle som møtte opp og bidro til at det ble en real dansefest! Deltagerne var helt magiske!

Jeg hadde forholdsvis tett timeplan under NIH Aktiv Convention, så i år rakk jeg ikke selv å være med på mange timer. Jeg fikk med meg et fint foredrag av Pia Seeberg, om sosiale medier – om hva man ønsker å formidle og hvordan man ønsker å stå frem, og step-timen, «Step for the Heart», til min gode venninne og bransjekollega Ina Bårdsen. Det var en superfin og gjennomtenkt step-time, og jeg er så stolt av Ina, som presenterte sin første time ved NIH Aktiv Convention i år! Ellers fikk jeg «snoket» litt rundt på andre timer, og alt i alt var det en veldig fin avslutning på en flott gruppetreningshøst med masse moro. Jeg var like høy på livet søndag kveld, som jeg alltid er etter NIH Aktiv Convention :) Tusen takk alle sammen!

 Dancing girls!

Dancing girls!

 JUST DANCE team! Fra venstre: Mira Hopland, Christina Therkildsen, Lise-Lotte Herlung, EK og Sølve Sundrehagen.

JUST DANCE team! Fra venstre: Mira Hopland, Christina Therkildsen, Lise-Lotte Herlung, EK og Sølve Sundrehagen.

 Et lite knippe av alle de fantastiske deltagerne som var med på JUST DANCE!

Et lite knippe av alle de fantastiske deltagerne som var med på JUST DANCE!

IMG_7829.JPG
IMG_7826.JPG

Følg med på @nihaktiv på instagram for å booke inn datoene for NIH Aktiv Convention 2019 :)

Siste helgen i november deltok jeg på BodyMindSpirit Festival på Norges Varemesse på Lillestrøm, og presenterte både SOMA MOVE® og SOMA MIND®. Dette er den tidligere alternativmessen, som skiftet navn til Wellbeing Festival og nå har skiftet navn til BodyMindSpirit Festival. Jeg var på dette arrangementet i fjor også, så det var veldig hyggelig å få komme tilbake. Festivalen har de siste par årene utvidet tilbudet og ønsker nå å fokusere også på «Body» og ikke bare «Mind & Spirit». Dette synes jeg er en veldig god tanke, spesielt når vi vet hvor mange positive effekter fysisk aktivitet og bevegelse har for vår mentale helse. I år hadde festivalen et utrolig imponerende program, med alt fra yoga, styrketrening, foredrag, workshops, meditasjon, avspenning til kurs i håndstående, tips til hverdags-trening og mye, mye mer. Så for alle dere som liker fysisk aktivitet og trening – denne festivalen absolutt noe for dere også!

 Psst! Bestill SOMA-genseren her: Holistictrainingshop :)

Psst! Bestill SOMA-genseren her: Holistictrainingshop :)

Jeg er veldig takknemlig for alle de flotte arrangemntene jeg har fått delta på denne høsten, for alle de herlige menneskene jeg har møtt på kurs og event og for at jeg har muligheten til å gjøre det jeg elsker aller mest her i verden – hver eneste dag! Monika Björn (@monikabjorn) fra Sverige, som også er et av mine store forbilder, skrev følgende på et av sine siste innlegg på instagram:

«Att älska sitt jobb.
Att få känna en passion och en glädje för det man gör. 
Att få hjälpa andra och förhoppningsvis få inspirera och bidra till rörelseglädje, kroppsnärvaro och självkännedom.
Jag är tacksam för detta varje vecka och gör mitt bästa för att komma ihåg att påminna mig själv om hur bra jag har det.

Ju äldre jag blir desto tydligare blir det: när de mest basala behoven är täckta, är det sannerligen i de vardagliga tingen som den största och mest långvariga tillfredsställelsen finns.»

Denne teksten synes jeg var så utrolig fin, og den beskriver akkurat det jeg selv føler og tenker hver eneste dag. Derfor ville jeg dele den med dere. Jeg synes også Monika fremhever et viktig poeng i forhold til det å faktisk være takknemlig over de små tingene, virkelig sette pris på hverdagen og alle de enkeltdagene som fyller året vårt. Hver eneste dag er fylt med noe du kan være takknemlig for og øyeblikket er faktisk alt vi har – så nyt, aksepter det som er og gjør det beste ut av hver eneste dag!

IMG_7917.jpg

Jeg ser nå frem mot en roligere desember-måned og gleder meg til å kunne tilbringe mer tid sammen med venner og familie igjen. Jeg gleder meg til å roe ned og etter hvert kjenne på julestemning, smake årets julebrus (ja, jeg har faktisk ikke drukket julebrus enda!!) og hive innpå store mengder pepperkaker!

Til slutt vil jeg også bare takke dere alle for utrolig fine kommentarer rundt omkring i sosiale medier. Det setter jeg utrolig stor pris på. Jeg ønsker å være et sunt og inspirerende forbilde, og formilde faglig forankret kunnskap knyttet spesielt til gruppetrening, coaching og motivasjon. Når jeg da får konkrete tilbakemeldinger som går akkurat på dette, blir jeg ekstra glad. Det gir meg en pekepinn på at jeg forhåpentligvis gjør noe riktig og at jeg når frem. Denne uken fikk jeg blant annet en kommentar som varmet ekstra langt inn i «hjerterota»:

IMG_7949.JPG

«Jeg slenger meg på og heier på mandagen, Eva! Og en stor takk til deg for at du er et så sunt forbilde og stor inspirasjon i og for treningsbransjen. Dette i kraft av din faglige tyngde, breddekompetanse på gruppetrening og sunne verdier👏❤🌺Tommel opp for kunnskap med kildereferanser😉 jeg heier på deg 🌺»
- Anita Eriksen, Level AS

Tusen hjertelig takk for så fine ord Anita! Det er slike kommentarer som gjør at jeg virkelig gir jernet og gjerne jobber syv dager i uken. Tusen, tusen takk!

Vær raus med hverandre. Gi til hverandre. Gi av deg selv. Del.


Ønsker dere alle en deilig november-kveld!

Og husk: Med litt gruppetrening blir kvelden enda bedre ;)

//Eva Katrine

inspartum - inspirasjon til å skape

Endelig har jeg kunnet røpe hva jeg har jobbet med det siste halve året. Det er fantastisk gøy og samtidig veldig skummelt. Jeg har alltid hatt en «gründerspire» i magen, og etter mange år med et ønske om å starte noe helt eget, setter jeg nå drømmene ut i live! Ikke er det skummelt å lansere bare fordi jeg har lagt ned mye tid og investert mange penger i prosjektet, men også fordi det er min «lille baby» – fylt av drømmer, følelser og tanker.

Jeg har alltid vært en «drømmer». Jeg har alltid våget å tenke stort og jeg har aldri vært redd for å prøve. Dette pågangsmotet er jeg så utrolig takknemlig for at jeg har fått med meg hjemmefra. Tusen, tusen takk til verdens beste mor, Elisabeth, som alltid har latt meg drømme, prøve og feile, og som har gitt meg en leken og kreativ oppvekst. Uansett hva jeg har valgt å gjøre, har mor støttet meg og hatt troen på meg. Alle studiene jeg har vært innom, alle jobbene jeg har hatt, alle de sprø prosjektene – uansett har mor vært interessert og hatt troen på meg. Det er jeg utrolig takknemlig for, og jeg tror også det er derfor jeg nå våger å satse på egne drømmer og ideer, og virkelig følge hjertet, uavhengig av hva andre sier, tenker eller mener.

Jeg har alltid satt meg mål og den ene stueveggen i Askeladdveien 5, er min hellige vegg (se bilder under). Den fyller jeg med alt som inspirerer meg, som jeg er stolt av, som jeg gleder meg over og alt jeg drømmer om. I 2013 skrev jeg ordene «Hva er målet?» på et A4-ark. Rundt disse ordene skrev jeg drømmer og mål jeg ønsket å oppnå. Dette arket har nesten blitt gjemt bak alt det andre på veggen, så derfor var det ekstra gøy når jeg nå la merke til dette arket igjen. Jeg kunne nemlig huke av ved en rekke mål, og kanskje det største målet på papiret er jeg i startgropen av nå. Det er helt rått!

Jeg lanserer nemlig INSPARTUM AKADEMI – inspirasjon til å skape.

IMG_7379.jpg
IMG_7380.jpg

INSPARTUM SIN VISJON ER Å INSPIRERE TIL Å SKAPE EN BEDRE FOLKEHELSE OG ET MER SMILENDE NORGE! GJENNOM ENGASJEMENT, KREATIVITET, KUNNSKAP OG GLEDE, ØNSKER VI Å BIDRA TIL ET YTTERLIGERE KVALITETSLØFT INNEN GRUPPETRENING.


inspartum skal engasjerer og utdanner instruktører innen gruppetrening til selv å skape nye, unike treningsopplevelser, som igjen kan inspirere til nytt engasjement og treningsglede i befolkningen.

inspartum er et akademi og illustrerer en sirkel, der engasjement og inspirasjon går hånd i hånd som i en oppadgående spiral. Navnet inspartum springer ut fra denne idèen. «ins» fra å inspirere og det latinske ordet «partum» som betyr å skape, spire eller føde.

Som dere alle vet er gruppetrening min store lidenskap og noe jeg vil jobbe med livet ut. Jeg har i mange år sett et behov i bransjen for profesjonalisering og et bedre tilbud for utdanning og kursing av instruktører, og tar nå steget og starter opp egne workshops, kurs og utdanning. Jeg ønsker å bidra til et ytterligere kvalitetsløft innen gruppetrening, og min store drøm er at inspartum også kan bli en trygg og inspirerende arbeidsplass for mange andre i fremtiden!


Følg inspartum på instagram:
@inspartum.no
og les gjerne mer på
www.inspartum.no :)

Skjermbilde 2018-11-07 kl. 12.33.17.png

Nå er katten ute av sekken, og selv om det er skummelt, er jeg først og fremst utrolig stolt! Ikke bare er jeg stolt for å endelig kunne dele dette med dere, men jeg er så utrolig stolt over hva jeg har fått til sammen med så mange fine mennesker som har hjulpet meg!

Den aller største takken går til Per-Magnus Rønning (til høyre). Han er magikeren bak alt det visuelle og har virkelig imponert meg på så mange områder! Han er ekstremt dyktig og profesjonell til fingerspissen. Det har vært en drøm å jobbe sammen med ham, og ekstra gøy er det siden vi vokste opp på Lierrasta på Kongsvinger sammen, bare noen hundre meter fra hverandre. At jeg har fått muligheten til å jobbe sammen med en av barndomsvennene mine, har i tillegg gjort dette prosjektet ekstra spesielt! Jeg er så takknemlig for at han har fått meg til å ta noen steg tilbake og roe tempo, han har lært meg en rekke ting om merkevarebygging og vært ekstremt tålmodig med alle mine rare spørsmål.

TUSEN TAKK PER-MAGNUS! Dette skal du også ha æren for. Det har vært fantastisk gøy å jobbe sammen med deg og takk for at du har hjulpet meg til å gjøre drømmen virkelig! Tusen takk for at du er du.

I tillegg vil jeg rette en stor takk til mine flotte venner og kollegaer som stilte opp på fotoshoot i august – Maria Bjerke, Siri Helgerud, Alexander Aalerud, Paulo Santana og Katharina G. Liljedahl. Uten dere hadde ikke dette vært mulig. Evig takknemlig for at dere brukte flere timer en søndag kveld på fotoshoot for inspartum. Tusen, tusen takk! <3

 Bilde fra da vi begynte å jobbe med inspartum for alvor i Berlin i sommer! Sjekk ut Per-Magnus egen nettside: https://www.per-magnus-roenning.com

Bilde fra da vi begynte å jobbe med inspartum for alvor i Berlin i sommer! Sjekk ut Per-Magnus egen nettside: https://www.per-magnus-roenning.com

 Foto: Visuello

Foto: Visuello

Jeg vil også rette en stor takk til fantastiske Oda Hveem Visuello – som har tatt alle de magiske bildene til inspartum. Hun fanget virkelig det universet som Per-Magnus og jeg ønsket å skape, og jeg kan virkelig anbefale henne på det varmeste. En superdyktig og kreativ fotograf.

En stor takk går også til alle dere som har bidratt med referanser til inspartum sin egen nettside. Det setter jeg så utrolig stor pris på og alle de fine ordene har virkelig rørt og varmet langt inn i «hjerterota». Tusen takk for at dere er så rause!

 Foto: Visuello

Foto: Visuello

Inspartum-40.jpg
 Foto: Visuello

Foto: Visuello

Det er fantastisk å nå endelig ha lansert «min lille baby» og jeg er utrolig spent på tiden fremover!
Jeg skal jobbe så hardt jeg bare kan og håper at vi sammen kan skape noe unikt for gruppetrening i Norge. Og uansett hva fremtiden bringer vet jeg at jeg gjorde det riktige – jeg fulgte lidenskapen og drømmen – og elsker hver eneste dag på «jobb» :)

Blir superglad om dere vil følge inspartum.no på Instagram, og sjekk gjerne ut nettsiden og se hva dere synes! Tar gjerne i mot kommentarer og innspill.

Og TUSEN TAKK for alle fantastiske ord og tilbakemeldinger som jeg allerede har fått. Det er så rått å se at det er et brennende engasjement for gruppetrening rundt om i vårt langstrakte land!

HUSK: Slutt aldri å drømme! Våg å følge hjertet ditt! <3 <3


// Eva Katrine

Skjermbilde 2018-11-07 kl. 12.42.40.png

Helgen der drømmen gikk i oppfyllelse!

Som dere kanskje allerede har sett på instagram var jeg denne helgen i Trondheim og presenterte klasser ved 3T-kjeden sin egen convention MasterMania. Det var første gang jeg var med på denne convention og det ble en helt fantastisk opplevelse! Ikke bare var arrangementet profesjonelt på alle nivå og utrolig gøy, men jeg nådde også en ny milepæl i karrieren og en stor drøm ble oppfylt!

I 2008 begynte jeg som instruktør på Condis Stovner og allerede året etter begynte jeg å reise på ulike trenings-conventions. Jeg hadde aldri hørt om det før, men skjønte fort at dette var det jeg måtte delta på for å få inspirasjon og lære av de beste! I 2010 eller 2011, var jeg på Nike Blast på Domus Athletica, og jeg kan huske det som om det var i går!

 Fra venstre: Eugeniy Chausov, Tony Stone, Jorge Mix og Sasha Oshkin.

Fra venstre: Eugeniy Chausov, Tony Stone, Jorge Mix og Sasha Oshkin.

Jeg var bergtatt av alle de dyktige og kreative instruktørene og ekstremt «høy på livet», men det viste seg at hele opplevelsen skulle toppe seg da Sasha Oshkin gikk på scenen. Jeg husker til og med hvor jeg stod på gulvet. Klassen Sasha holdt var en «Aero New Style» og jeg bare elsket timen! Det var den beste timen jeg noen gang hadde deltatt på og bestemte meg i det øyeblikket at «En dag skal jeg også stå på en slik scene!». Senere oppdaget jeg både Tony Stone sine danseklasser, house-og steptimene til Eugeniy Chausov og zumbatimene til Jorge Mix. De var alle ekstremt dyktige og inspirerende instruktører og ble med en gang mine store forbilder. Ved flere andre conventions møtte jeg også både Monika Björn, Cecilia Gustafsson og Kjell-Olav Engen, som på den tiden også alle var en del av NIKE teamet. Jeg har fulgt disse instruktørene nå i syv-åtte år, og det har alltid vært mitt store mål og få lov til å presentere klasser ved den samme convention som dem.

I 2013 nådde jeg mitt første store mål som instruktør – jeg fikk presentere min aller første klasse ved en convention, nemlig danseklassen «Mesmerize» på NIH Aktiv Convention (da NIH Fitness Convention). Dette var virkelig stort og jeg husker hvor ekstremt mye jeg jobbet med dansetimen jeg skulle presentere. I løpet av de neste årene fortsatte jeg å jobbe målrettet mot å bli en enda bedre instruktør og har tilbragt utallige timer i gruppetreningssalen. Jeg har fått delta på stadig flere events og conventions, og til slutt gikk også drømmen om å presentere klasser i selskap med mine store forbilder i oppfyllelse! Dette skjedde nemlig under MasterMania 2018 på 3T Rosten i helgen! Sammen med de dyktigste instruktørene i treningsbransjen, i internasjonal skala, fikk jeg presentere både dansetimen min «DISCOMANIA» og «Mesmerize», i tillegg til å holde foredraget «He´s God», basert på min masteroppgave ved NIH. Dette var så stort og jeg var så utrolig lykkelig! Dette er noe jeg har jobbet for i så mange år og når man da endelig når målet, er det en helt vanvittig følelse. Det kom til og med noen tårer vel hjemme i Oslo søndag kveld! Jeg er både stolt, ydmyk, takknemlig og vanvittig glad for alt jeg har fått til disse årene. Det er lett å alltid se fremover og jage etter nye mål, så derfor er det ekstra viktig å noen ganger stoppe opp, og virkelig kjenne på øyeblikket og hva man faktisk har oppnådd. Ingenting er som å smake på den følelsen! Og husk – det er lov å være stolt av det du får til! #fuckjanteloven

30790413237_9928eca0d3_o.jpg
31859021958_0789149c8f_o.jpg
31859028148_67da012fd5_o.jpg

Jeg var «høy på livet» hele helgen i Trondheim og utrolig takknemlig for alle jeg fikk pratet med, både presentatører og deltagere, og for alle de engasjerte og flotte deltagerne som var med på timene mine. Bildene over og under er tatt av 3T sin egen fotograf under helgen. Fantastisk gode minner fra en uforglemmelig helg!

Vel hjemme i Oslo og tilbake i hverdagen, er jeg full av inspirasjon og sulten på veien videre, og jeg skal gjøre alt jeg kan fremover for å bli en enda dyktigere instruktør. Jeg skal utfordre meg selv, gå nye veier, utforske kreativitet og potensiale – for ALT er mulig!

45680697442_bb11f33039_o.jpg
44817095595_9da5b64985_o.jpg
31859486098_980ca5352e_o.jpg

Tusen hjertelig takk for meg MasterMania 2018! Det var helt RÅTT! Vær stolte av en flott arrangert convention og lykke til videre med gruppetrening i 3T :)

IMG_7226.JPG
 Sammen med fine Cecilia Gustafsson &lt;3

Sammen med fine Cecilia Gustafsson <3

 Herlige Monika Björn :)

Herlige Monika Björn :)

 Presentørene ved MasterMania 2018: Tony Stone, Lasse Tufte, Sasha Oshkin, Eugeniy Chausov, Jorge Mix, Martin Norum, Lotte Oxholm, Kjell-Olav Engen, Monika Björn, Cecilia Gustafsson, og verdens beste arrangør Trude S. Vinje :)

Presentørene ved MasterMania 2018: Tony Stone, Lasse Tufte, Sasha Oshkin, Eugeniy Chausov, Jorge Mix, Martin Norum, Lotte Oxholm, Kjell-Olav Engen, Monika Björn, Cecilia Gustafsson, og verdens beste arrangør Trude S. Vinje :)

Helgen var fantastisk og nå har jeg landet hjemme i Oslo igjen og lader opp til resten av november måned, som også er fylt med masse deilig gruppetrening!

Dagen i dag ble faktisk startet på operataket i Oslo med «havfruer» på bena og en rosa ballong i hånden :P Sammen med resten av Hauteletics-temaet hadde vi en liten, effektiv fotoshooot på morgenkvisten. Til helgen holder jeg intern-kurs for SiO Athletica i SOMA MOVE og neste helg igjen, er det klart for NIH Aktiv Convention! (Fortsatt mulig å melde seg på her). Neste uke lanserer jeg også mitt nye firma, så denne uken er det innspurten med både nettside og diverse. Shit som jeg gleder meg! Stay tuned :)

IMG_7372.JPG

Ønsker dere alle en superfin uke videre!

// EK

Tidenes GRUPPETRENINGSHØST!

Hjelp! Nå er det altfor lenge siden jeg har fått delt noe med dere her på bloggen. Høsten har bokstavelig talt «kokt», og i tillegg har vi vært i innspurten av redigeringen av boken «Personlig Trener og Gruppeinstruktør» og dette har vært både tidkrevende og ikke minst førsteprioritet i hverdagen! Nå krysser jeg alt jeg har for at forlaget er fornøyd og at boken kan gå til språkvask. Vi må bare beklage til alle dere som venter på boken, men sånne prosesser tar dessverre ofte lengre tid enn det man tror, og vi må bare be dere smøre dere med litt mer tålmodighet.

MEN boken kommer ut på nyåret og det vet jeg blir superbra! Endelig får både gruppeinstruktører og PTer en egen, fullverdig fagbok. Dette tror og håper jeg også vil være med på å styrke både instruktører og PTer sin anerkjennelse, og at vi kan bidra til ytterligere profesjonalisering av treningssenterbransjen! Jeg må innrømme at jeg er veldig stolt av dette bokprosjektet og gleder meg til å høre hva dere synes når boken endelig kommer ut!

 Psst! Tights fra Hauteletics ;)

Psst! Tights fra Hauteletics ;)

Men det er ikke bare bokskriving og redigering som har vært på agendaen denne høsten, det har også vært mye reising og fantastisk mange, fine gruppetreningsopplevelser! Jeg har jobbet hver eneste helg siden slutten av august, og hver helg har vært fylt med deilig gruppetrening, kurs og events. Jeg fikk lurt inn en frihelg nå i oktober og en aldri så liten ferietur til Palma (fantastisk!), så nå er batteriene fulladet og jeg er igjen klar for en ny måned med fullbookede helger!

Etter at jeg skrev til dere sist her i september, har jeg holdt to SOMA MOVE-kurs, to workshops, presentert klasser ved SiNSpiration i Trondheim, vært på ShapeUp Turné i Bergen og besøkt Spenst Årnes! Det har vært en utrolig fin høst med masse gruppetreningsglede. Under følger et deilig lite bildedryss fra finfine øyeblikk!

 SOMA MOVE-kurs for 3T-kjeden i Trondheim, sammen med Silje Thorstensen.

SOMA MOVE-kurs for 3T-kjeden i Trondheim, sammen med Silje Thorstensen.

 Verdens beste gruppetrenings-buddy - Silje Thorstensen &lt;3

Verdens beste gruppetrenings-buddy - Silje Thorstensen <3

 Fra workshop for gruppeinstruktørene ved Myrens Sportssenter.

Fra workshop for gruppeinstruktørene ved Myrens Sportssenter.

 Foredraget «He’s God - hvordan lykkes som instruktør?». SiNSpiration i Trondheim.

Foredraget «He’s God - hvordan lykkes som instruktør?». SiNSpiration i Trondheim.

 SOMA MOVE på SiNSpiration i Trondheim.

SOMA MOVE på SiNSpiration i Trondheim.

Det er utrolig gøy å se at gruppetrening er på vei oppover igjen, og jeg tror vi bare kommer til å se en enda større økning i popularitet rundt denne typen treningsform de neste årene!

Jeg synes også det er utrolig kult at ShapeUp har arrangert en egen turné denne høsten og virkelig hatt fokus på gruppetrening. Gjennom ShapeUp Norgesturné har vi fått muligheten til å spre gruppetreningsglede i fem storbyer, og jeg opplever at ShapeUp er med på å gjøre gruppetrening KULT igjen! Det synes jeg er helt rått – så henda i været for ShapeUp!
Gled dere til mer ShapeUp-gøy i 2017 :)

 Psst! Tights fra Hauteletics ;)

Psst! Tights fra Hauteletics ;)

 SOMA MOVE på ShapeUp Turné i Bergen :)

SOMA MOVE på ShapeUp Turné i Bergen :)

 Fra foredraget «Prester bedre med Mental Trening» i Bergen.

Fra foredraget «Prester bedre med Mental Trening» i Bergen.

 Fineste ShapeUp Turné-gjengen på plass i Bergen!

Fineste ShapeUp Turné-gjengen på plass i Bergen!

 Foto: Mustasch Media, ShapeUp Turné Bergen

Foto: Mustasch Media, ShapeUp Turné Bergen

IMG_6111.JPG
IMG_6112.JPG
 Foto: Mustasch Media, ShapeUp Turné Bergen

Foto: Mustasch Media, ShapeUp Turné Bergen

 Foto: Mustasch Media, ShapeUp Turné Bergen

Foto: Mustasch Media, ShapeUp Turné Bergen

 SOMA MOVE-kurs i Oslo, ved Myrens Sportssenter. Velkommen inn i SOMA-familien :)

SOMA MOVE-kurs i Oslo, ved Myrens Sportssenter. Velkommen inn i SOMA-familien :)

 Fra inspirasjonsdag for ansatte og medlemmer ved Spenst Årnes, på selveste #gruppetreningsdagen :)

Fra inspirasjonsdag for ansatte og medlemmer ved Spenst Årnes, på selveste #gruppetreningsdagen :)

Etter fem deilige dager i Palma er jeg klar for resten av høsten og gleder meg stort! Ikke bare blir det mye gruppetrenings-gøy, men jeg har også jobbet med et stort, nytt prosjekt denne sommeren og høsten, som jeg snart skal lansere. Jeg starter opp et nytt firma – jeg satser alt på drømmen – og har investert mye tid og penger i det jeg snart skal dele med dere alle sammen! Det er både veldig skummelt og veldig stas. Jeg gleder meg utrolig mye og er spent på hva dette kan føre til videre. Stay Tuned!

Neste helg er jeg klar for MasterMania i Trondheim, deretter internt SOMA MOVE-kurs for SiO Athletica i Oslo, så NIH Aktiv Convention 17.-18.november og til slutt Body Mind Spirit Festival 24.-25.november!

Det er fortsatt mulig å melde seg på høstens store treningfest denne høsten – nemlig NIH Aktiv Convention! Sjekk ut: www.nihaktiv.no :) Håper vi sees!

 Psst! Nye, freshe ights fra Hauteletics ;)

Psst! Nye, freshe ights fra Hauteletics ;)

 Sammen med denne flotte gjengen presenterer jeg NIH Aktiv JUST DANCE ved convention i år! Håper vi sees :)

Sammen med denne flotte gjengen presenterer jeg NIH Aktiv JUST DANCE ved convention i år! Håper vi sees :)

 Jeg presenterer også SOMA MOVE, holder foredraget «He’s God» og workshop sammen med Anne Riege ved årets NIH Convention.

Jeg presenterer også SOMA MOVE, holder foredraget «He’s God» og workshop sammen med Anne Riege ved årets NIH Convention.

Lover at det ikke blir like lenge til neste blogginnlegg igjen! Nå skal jeg på «harrytur» til Sverige og hamstre litt godsaker :P

Ønsker dere alle en fantastisk søndag!

// Eva Katrine

Fra «Höstglöd» i Åre, til høstgløtt i Hellas

Høsten er i full gang og den har levert magiske øyeblikk så langt! Etter å ha vært på reise siden 7.september, er jeg «back in business» i Oslo og i gang med bok-jobbingen igjen. Skal bli så fantastisk å snart bli ferdig med boken «Personlig Trener og Gruppeinstruktør»! Shit som jeg gleder meg :) Men nå, en liten oppdatering på siste dager med reise og fine opplevelser. Første helg i september, 7.-9.sept, satte jeg kursen til Åre og arrangementet «Höstglöd» for tredje året på rad. «Höstglöd» er en treningshelg på Holiday Club i Åre, og der møtes presentører fra både Sverige og Norge og holder klasser innen både yoga, dans, styrke, mobilitet og SUP, i tillegg til foredrag og workshops. Det er et utrolig hyggelig og fint event, og det var superkoselig å se alle kjente igjen! En ekstra stor takk til Therése Furudal Hydén, for at jeg fikk komme tilbake i år igjen <3

I år reiste jeg tidlig opp på fredagen og Åre viste seg virkelig fra sin beste side. Etter å ha sett Åre bare gjennom et hotellrom de to tidligere årene, fikk jeg i år også oppleve den fantastiske naturen i Åre, og gikk en lang fjelltur første dag. Det var virkelig flott! Utrolig glad for at jeg fikk til dette denne gangen. Senere var det hyggelig velkomstmiddag og så var treningshelgen ordentlig i gang!

IMG_4057.JPG
IMG_4005.jpg

Lørdagen i Åre gikk i ett, da jeg presenterte tre ulike klasser gjennom dagen. Rakk derfor ikke å være med på noen andre timer, men rakk innom spa-avdelingen og tok en velfortjent pause i boblebadet mot slutten av dagen. I år presenterte jeg SOMA MOVE®, Dance Up! og COSMO - core, strength & movement på lørdag, og yogaklassen Creative Core på søndag. Timene var svært godt besøkt og SOMA MOVE® trakk full sal lørdag morgen – det var kjempegøy! Det var så god energi og herlig stemning på alle timene, og veldig hyggelig å møte mange kjente på timene. I mellom slagene rakk jeg å slappe av litt, skifte, forberede meg til neste klasse og nyte deilig lunsj i den «grønne» restauranten på hotellet, som virkelig satser på grønt, fremfor kjøtt. Søndag morgen rakk jeg å få med meg Spine Candy med Frøydis Hansvik, og det var en utrolig fin og myk time, som gjorde underverker for en noe sliten kropp. Veldig glad for at jeg fikk med meg denne klassen. Frøydis er utrolig dyktig og inspirerer med alltid! Etter min siste klasse på søndag og lunsj, satte jeg kursen tilbake til Oslo.

Sammen med meg til Oslo var også Frøydis Hansvik, da jeg var så heldig å få med meg henne på yogareisen til Hellas denne høsten! Gjennom vår felles bransjekollega, Therése Furudal Hydén, møtte jeg Frøydis for første gang på «Höstglöd» for tre år siden. Siden den gang har jeg også tatt yogautdannelsen min gjennom Global Yoga, der Frøydis holdt grunnutdannelsen, og stadig blitt inspirert av denne spreke, kunnskapsfulle og fine dama! Jeg gledet meg derfor stort til å arrangere yogareisen til Nidri i Hellas, sammen med nettopp Frøydis. Vi var på plass i Oslo søndag kveld og bare noen timer senere, var vi klare for nye eventyr!

IMG_4086.JPG
IMG_4136.JPG
IMG_4122.JPG
IMG_4117.PNG
IMG_4079.JPG
LRG_DSC08206.JPG

Klokken 04:29 morgenen etter tok vi flybussen til Gardemoen, og selv om vi opplevde et «buss-havari» på veien og måtte bli plukket opp av en annen flybuss, da motoren på vår buss kokte, kom vi vel frem og rakk flyet til Hellas 07:20 ;) Men det hele var glemt da vi ankom hotellet Porto Galini - det er virkelig et helt magisk sted på den greske øyen Lefkas. Det er andre året jeg arrangerer denne yogareisen til Hellas og det var en like fantastisk opplevelse dette året! Vi hadde strålende sol og over 30 grader gjennom hele uken, og hadde med oss en flott gjeng på 20 damer!

IMG_5153.jpg

I løpet av uken i Hellas fikk deltagerne prøve seg på mye forskjellig yoga – myk flow, vinyasa, yin og akroyoga/kontaktyoga – i tillegg fikk de muligheten til å være med på tre foredrag og en workshop. Dagene på denne typen yogareise, begynner kl. 07:30-09:00 med yoga i soloppgang, etterfulgt av frokost og egentid. På ettermiddagen er det foredrag og yogaklasse, eller bare yoga, og en dag er aktivitetsfri. Denne yogareisen passer for absolutt alle. Uansett om du er nybegynner eller praktiserer yoga jevnlig. Yogaklassene har åpent nivå, og alle får individuell oppfølging ut fra eget utgangpunkt. Så hvis du er nysgjerrig på yoga er dette også et supert sted å begynne. Du blir fulgt opp innenfor trygge rammer av to instruktører gjennom hele uken. Det er et fantastisk sted å dypdykke ned i sin egen yogapraksis og virkelig kunne dedikere en hel uke kun til seg selv.

IMG_4553.JPG

Videre følger et lite bildedryss fra årets tur. Porto Galini i Nidri er virkelig et magisk sted! Kanskje kan det friste til å bli med oss neste år? ;)

LRG_DSC08288.JPG
IMG_2816.JPG
IMG_4417.JPG
LRG_DSC08508.JPG

«Ingen har rett til å dømme deg for at du velger bort eller ikke orker. Men hele verden vil applaudere deg når du gjør ditt aller beste. I det lille, det store, det som ligger fremfor deg, det som nesten er glemt og det som virker umulig. Begynn med et takk. For klarheten du allerede har. For sorgene, tålmodigheten, stjernene, regnet og for at du vet hvem du er. La din aller dypeste lengsel bli visjonen som du følger hvor enn du går. Husk at du er elsket og heiet på i hvert eneste steg du tar». 

Intensjonen er inspirert av tekst av Sofia Sivertsdotter, fra boken «Strimmor av ljus».  ✨

IMG_4442.JPG
IMG_4949.jpg
IMG_4606.JPG
IMG_4997.JPG
IMG_5001.JPG
LRG_DSC08266.JPG
IMG_5491.JPG
IMG_5494.JPG
LRG_DSC08372.JPG

Frøydis og jeg reiser tilbake til dette praktfulle stedet også neste år, og reisen ligger allerede åpen for booking på Ving sine sider. Du finner reisen her. Nedenfor kan du se neste års program, så håper jeg at vi kanskje sees på yogamatten i Hellas neste høst :)

Fredag 13. september
Fridag.

Lørdag 14. september
07.30–09.00 Chakra Flow
09.00 Frokost og egentid
16:00-16:45 Foredrag: Hva er mindfulness?
16:45–18.00 Yin Yoga
19.00 Middag

Søndag 15. september
07.30-09.00 Morning Flow og mindfulness
09.00 Frokost og egentid
16.15-18.00 Yoga Fun 
19.30 Middag

Mandag 16. september
Hjemreise.

*Med forbehold om endringer.

Program for 2019*:
Mandag 9. september

Ankomst
17.00-18:00 Velkomstmøte
18.00-18.45 Soft yoga 
20.00 Felles middag

Tirsdag 10. september
07.30-09.00 Morning Flow og mindfulness
09.00 Frokost og egentid
16.30-18.00 Workshop: Grunnleggende teknikker i yoga og pust
19.00 Middag

Onsdag 11. september
07.30-09.00 Sunshine Vibes
09.00 Frokost og egentid
16:00-16:45 Foredrag: Hva er yoga?
16:45-18.00 Yin Yoga
19.00 Middag

Torsdag 12. september
07.30-09.00 Yin Yang Morning
09.00 Frokost og egentid
16.30-17.45 Vinyasa Flow
19.00 Middag

LRG_DSC08616-2.jpg

Tusen takk til alle de spreke og flotte damene vi hadde med på tur i år! Det var en stor glede å bli kjent med dere alle sammen :)

Neste år reiser vi 09.-16.september 2019. For mer informasjon og påmelding, trykk her.

Nå skal jeg lade opp til SOMA MOVE®-kurs for 3T-kjeden i Trondheim i helgen, sammen med Silje Thorstensen, og tillegg skal jeg få lov til å være «podde-gjest» igjen i Treningspodden, så det gleder jeg meg stort til! Så følg med på neste ukes podd ;)

Ønsker dere alle sammen en strålende uke videre og helg når den tid kommer!


//Eva Katrine

 Bli med neste år du også -  klikk her  for mer informasjon :)

Bli med neste år du også - klikk her for mer informasjon :)

Kompetansekrav til en Personlig trener vs. Gruppeinstruktør?

Med dette blogginnlegget håper jeg at jeg kan skape refleksjon og diskusjon. Som dere alle vet, er min store lidenskap gruppetrening, og jeg brenner for å løfte kvaliteten i bransjen, samt bidra til at instruktøryrket kan oppnå den anerkjennelsen som det fortjener.

Å være gruppeinstruktør er en krevende jobb og skal du lykkes, er du nødt til å besitte en rekke ferdigheter og kunnskap, du må ha et genuint engasjement for jobben og du må like å jobbe med mennesker. Som jeg har skrevet ved flere ulike anledninger tidligere, er også gruppeinstruktøren en av de aktørene som kanskje møter flest mennesker i løpet av en uke. En instruktør som har flere gruppetimer i løpet av en uke, møter en rekke ulike deltagere, kontra en PT, som kanskje bare har 20-30 kunder i løpet av en uke. En instruktør møter kanskje 20-30 mennesker, eller mer, bare på én av sine gruppetimer. Gruppeinstruktøren har en unik mulighet til å påvirke den enkelte deltager og vedkommende har derfor et stort ansvar i forhold til å levere kvalitetssikrede og motiverende treningsøkter.

Gruppeinstruktøren er en svært viktig ambassadør på treningssenteret, og deltagere som går på gruppetrening, har også vist seg å være svært lojale medlemmer. For å få mennesker til å komme jevnlig tilbake på gruppetrening og hjelpe dem mot et mer aktivt liv, er det derfor essensielt at instruktøren leverer gode gruppetimer som gir deltagerne lyst til å komme tilbake. Dette er gruppetimer som er faglig forankret, som er godt tilrettelagt, er motiverende og positive og som virkelig gir deltagerne det de forventer. Gjennomarbeidede gruppetimer, med dyktige og inspirerende instruktører får deltagerne tilbake. Dette er både positivt for gruppetrening genrelt og for treningssenteret. Hvis deltagere går på en gruppetime og får en dårlig opplevelse, vil de mest sannsynlig ikke komme tilbake og de vil lett også kunne trekke konklusjonen om at gruppetrening er «lite effektiv og dårlig trening», noe som igjen vil skade det generelle omdømmet til gruppetrening. Derfor er det så utrolig viktig at gruppeinstruktører tar jobben på alvor, er ydmyke og tilegner seg og oppsøker den kunnskapen og de ferdighetene som kreves. MEN ofte er det ikke hos instruktørene jeg opplever at problemet nødvendigvis ligger, men det er hos LEDELSEN ved treningssentrene. 

Altfor mange instruktører blir «kastet» ut i instruktøryrket lenge før de er klare og uten å ha den grunnleggende kunnskapen som kreves. Dette er ikke instruktørens skyld, men ledelsen. Som nyansatt og helt fersk i et nytt yrke, vet du ikke selv hva du kan eller ikke, eller hva som kreves av deg. Man har selv kanskje vært på mange gruppetimer og gjort seg opp en formening om at dette er noe man selv ønsker å jobbe med, at man kanskje har noe erfaring med f.eks. dans fra tidligere osv., men når man ikke kjenner til yrket, vet man heller ikke hva man må kunne.

 Foto: Sander Torneus.&nbsp;

Foto: Sander Torneus. 

Dette bør da være ledelsen ved senteret, som har ansatt instruktøren, sitt ansvar. Det jeg derimot ofte opplever, er at ledelsen selv ikke har tilstrekkelig kunnskap om hvilke ferdigheter som kreves innenfor ulike typer gruppetrening, og det stilles ikke de samme kravene til instruktører som til f.eks. personlige trenere ved ansettelse. Dette er svært uheldig for bransjen generelt og spesielt gruppetrening.

Slik jeg har opplevd det gjennom snart 11 år i treningssenterbransjen, er at når en PT skal ansettes, blir hun/han forspurt om utdanning. Selv om heller ikke PT er en beskyttet tittel, forventer ledelsen ved treningssentre at PTer har en egen PT-utdannelse, enten fra f.eks. NIH Aktiv, Safe Education, AFPT osv. Ut fra dette, kombinert med eventuell annen idrettsfaglig bakgrunn og erfaring som PT (gjerne antall solgte PT-timer), avgjøres det hvilket nivå og lønnstrinn PTen begynner på. Hvis et senter ansetter en yogainstruktør, har jeg også opplevd at det stilles spørsmål til hvor og hva slags yogautdannelse instruktøren har. Om det f.eks. er 100, 200 eller 500 timers utdanning, om det er innen vinyasa, ashtanga eller yin osv. Men når en gruppeinstruktør skal ansettes, er plutselig kravet om utdannelse ikke til stede. Hvorfor er det slik? Og hvorfor skal vi tillate dette? Jeg sier ikke at det er sånn ved alle treningssentre, for all del, jeg kjenner mange som tar gruppetrening på alvor, men poenget mitt er at det dessverre er altfor mange steder at dette skjer.

Manglende kunnskap hos senterledelsen gjør at instruktører blir satt opp på timeplanen med timer de absolutt ikke er i stand til å levere, deltagerne får en uheldig opplevelse og kommer kanskje ikke tilbake, instruktøren får færre og færre på timen og mister etterhvert motivasjonen, eller blir kanskje også til og med tatt av timeplanen, fordi belegget er for lavt. Slik skal det ikke være. Som ny i et yrke, er det heller ingen god opplevelse å stå foran en rekke mennesker og ikke føle seg trygg i hva man skal levere. Jeg synes virkelig synd på de instruktørene som kastes ut i dette. Jeg opplever at gruppetrening og instruktører fortsatt bli neglisjert mange steder og de får ikke den oppmerksomheten og anerkjennelsen de fortjener. De siste årene har det vært et stort fokus på personlige trenere, og hovedorganisasjonen Virke Trening, jobber i dag med en kompetanseheving og profesjonalisering av bransjen. 14. oktober 2016, publiserte de rapporten «Et kompetanseløft i treingssenterbransjen». Treningssentrene er i dag den største arenaen for trening og fysisk aktivitet blant voksne, og er en viktig aktør i det generelle folkehelsearbeidet. I rapporten, skriver Virke Trening:

Etter flere tiår med kontinuerlig vekst, kan imidlertid tallene for 2015 tyde på at treningssenterbransjen møter en utflating hva gjelder oppslutningen i befolkningen. For å unngå̊ at denne nedgangen utvikler seg til et negativt trendbrudd, er det avgjørende at treningssenterbransjen evner å møte denne utviklingen med riktige tiltak. Bedre og riktig kompetanse blant trenere og sentrale fagpersoner i bransjen anses som en suksessfaktor både for å sikre bærekraften til bransjen og for å videreutvikle vår rolle i folkehelsearbeidet (…).

Gjennom kompetanseprosjektet ønsker Virke Trening å sette premissene for omfang, innhold og generell kvalitet i utdanningstilbudet for bransjen. Rapporten redegjør for Virke Trenings anbefalinger for hvordan treningssenterbransjen skal lykkes med profesjonaliseringen. Men for å lykkes er vi, som Virke Trening skriver:

«(…) avhengig av at treningssenter rundt om i det ganske land forplikter seg til målet og sikrer den nødvendige etterspørselen etter bransjestandarden i forbindelse med framtidige rekrutteringer».

Jeg synes det er fantastisk at Virke Trening tar kompetanse i treningssenterbransjen på alvor og gleder meg til å se resultatene av dette kompetanseløftet på sikt. Men i rapporten til Virke Trening er det igjen mye fokus på personlige trenere, og det står svært lite om selve gruppeinstruktøren. Det er selvfølgelig klart at Virke Trening sikter til alle aktørene i bransjen når de skriver «Bedre og riktig kompetanse blant trenere og sentrale fagpersoner i bransjen (...)», men jeg synes det er viktig å påpeke at ikke gruppeinstruktøren må glemmes. De gjør en enorm innsats for folkehelsen i vårt langstrakte land, og med den unike påvirkningskraften de har, er det viktig at disse leverer gode, lærerike og motiverende treningsøkter. De skal kunne lære deltagerne sine riktig teknikk, formidle korrekt treningslære, bevisstgjøre deltagere om intensitetsstyring, motivere og inspirere, se den enkelte, kunne hjelpe deltagerne med alternativer, og ikke minst, levere gjennomarbeidede og gjennomtenkte treningsøkter som faktisk gir deltagerne ønsket og god treningseffekt. Gruppeinstruktøren har en minst like viktig oppgave som den personlige treneren eller yogainstruktøren, og bransjen bør derfor også kunne stille krav til instruktørene i forhold til utdanning og erfaring. Skal bransjen leve videre og skal vi kunne løfte gruppetrening til nye høyder, må fokus på profesjonalitet, kompetanse og ansvar være grunnleggende, også innen gruppetrening. 

Som Virke Trening skriver, er de avhengige av de enkelte treningssentrene for å lykkes med kompetanseløftet og at det er avgjørende at disse er med på å løfte kvaliteten. Vi må sammen sette en standard og følge denne. Jeg vet som sagt om en rekke treningssentre i dag og dyktige bransjefolk som verdsetter gruppetrening, som følger opp sine instruktører og som er opptatt av kompetanse og ferdigheter, men dessverre er det altfor mange som ikke er det. Disse ødelegger også for alle dem som jobber seriøst med gruppetrening. Vi må løfte kvaliteten sammen. SatsElixia har nå bestemt å anerkjenne annen idrettsfaglig utdannelse hos sine personlige trenere (som f.eks. bachelor og master), og dette vil avgjøre hvilket nivå de begynner på som PTer. Dette er utrolig flott og et stort steg i riktig retning med tanke på å profesjonalisere bransjen ytterligere. PT-utdanningen ved f.eks. NIH Aktiv blir nå et årsstudium og kompetansen til PTene er virkelig satt i fokus. Dette gleder en fagpersons hjerte, men hvorfor neglisjeres gruppetrening? Hvorfor er ikke det så viktig? Hvorfor holder det med f.eks. et dagskurs før du er klar til å undervise? Eller hvorfor holder det at du danset litt på folkehøgskole før du skal i gang med å lede avanserte danseklasser for en rekke mennesker? Hvorfor legges lista så mye lavere for gruppeinstruktører? Hvorfor tillater vi dette?

For meg er dette helt uforståelig og utrolig trist. Bransjen må våkne! Gruppetrening ligger på andre plass for de største treningstrendene i 2018 (ACSM) og utrolig mange mennesker benytter seg av dette treningstilbudet. Det er også et fantastisk verktøy i kampen mot en bedre folkehelse. Men skal vi lykkes må vi kurse/utdanne dyktige instruktører, følge dem opp og hjelpe dem på veien til suksess! Treningssentre må stille høyere krav til nyansatte og nåværende instruktører, og har man ikke kompetanse internt på senteret til å hjelpe og følge opp sine instruktører, bør man leie inn fagkyndige. Ledelsen ved treningssentre bør være ydmyke og spørre seg selv om hvor mye de faktisk kan om gruppetrening. Har de noen gang gått et grunnkurs innen spinning, aerobic eller styrke? Vet de hva som kreves av en høypulsinstruktør? Kan de musikklære og musikkanalyse? Kan de metodikker og blokkbygging? Vet de hvordan styrketimer i sal bør legges opp kontra styrke i studio? Vet du hvordan man motiverer 4o mennesker samtidig, i samme rom? osv. 

Stadig møter jeg så mange som tror at det nærmest bare er å sette på en «Spotify-liste» og kjøre i gang. Men dette er så langt fra sannheten som det går an. Selvfølgelig er det forskjell på om man skal holde en styrketime eller en sirkeltrening, der musikken fungerer som en motivasjonsfaktor eller om det er en koreografert kondisjonstime med trinn til musikk. Men uansett gruppetime, kreves det ulike ferdigheter og en rekke forberedelser. Folk skulle bare visst hvor mange timer jobb det ligger bak f.eks. en høypulstime! 

 Foto: Sander Torneus.&nbsp;

Foto: Sander Torneus. 

Jeg håper at flere treningssentre kan åpne opp øynene for gruppetrening og verdsette treningsformen og instruktørene. Jeg håper ledelse ved flere treningssentre kan bli mer ydmyke og faktisk sette seg inn i hva gruppetrening faktisk innebærer. Jeg håper flere treningssentre vil stille større krav til sine instruktører og hjelpe dem frem på veien mot suksess. Jeg håper vi kan få en større forståelse for at gruppetreningskonteksten er kompleks og krever en rekke ulike ferdigheter og kompetanse. Jeg håper at senterledelse fremover kan forstå at personlige trenere ikke kan erstatte instruktører i gruppetrening. Jeg håper at både ledelse og instruktører selv må forstå og være villig til å legge ned den tiden som kreves for å lage gjennomarbeidede og gode gruppetimer. Jeg håper ledelsen ved treningssentre kan investere i gruppetrening og sine instruktører, og gi dem en fornuftig og verdig lønn. Jeg håper vi kan løfte hverandre frem og gi alle gruppeinstruktører den anerkjennelsen de fortjener. Jeg håper vi kan se en endring i fremtiden. Jeg håper at gruppetrening kan bidra i det generelle folkehelsearbeidet i enda større grad fremover. Jeg håper at gruppeinstruktøren blir et ytterligere respektert og attraktivt yrke i fremtiden.

Gruppeinstruktøren kan faktisk bidra og gjøre en forskjell i menneskers liv – «How do we change the world? One random act of kindness at a time.»

(Les gjerne mer her:  He’s God – En kvalitativ studie av deltageres opplevelse av instruktøren i gruppetrening.)


// Eva Katrine

 

Kilder: 
ACSM, American College of Sports Medicine. (2018). WORLDWIDE SURVEY OF FITNESS TRENDS FOR 2018. Hentet fra: https://journals.lww.com/acsm-healthfitness/fulltext/2017/11000/WORLDWIDE_SURVEY_OF_FITNESS_TRENDS_FOR_2018__The.6.aspx

Brown, T. C., & Fry, M. D. (2011). Helping members commit to exercise: Specific strategies to impact the climate at fitness centers. Journal of Sport Psychology in Action, 2, 70-80. doi: 10.1080/21520704.2011.582803

Campos, F., Simões, V., & Franco, S. (2016). Characterization and comparison of the quality indicators of the group exercise fitness instructor, considering the intervenient, gender and age. International Journal of Sport, Exercise & Training Science, 2(2), 50-59. doi: 10.18826/ijsets.63014

Markula, P., & Chikinda, J. (2016). Group fitness instructors as local level health promoters: a Foucauldian analysis of the politics of health/fitness dynamic. International Journal of Sport Policy and Politics, 8(4), 625-646. doi: 10.1080/19406940.2016.1220407 

Oprescu, F., McKean, M., & Burkett, B. (2012). Exercise Professionals - could they be the forgotten public health resource in the war against obesity? Journal of Sports Medicine & Doping Studies, 2(5), e122. doi:10.4172/2161-0673.1000e122 

Szumilewicz, A. (2011). Multiple influences affecting the women's choice of a fitness club. Baltic Journal of Health and Physical Activity, 3(1), 55-64. doi: http://dx.doi.org/10.2478/v10131-011-0006-4

Thomsen, E. K. (2016). He’s God – En kvalitativ studie av deltageres opplevelse av instruktøren i gruppetrening. (Mastergradsavhandling, Norges Idrettshøgskole, seksjon for coaching og psykologi). NIH: Oslo. 

Virke Trening. (2016). Et kompetanseløft i treingssenterbransjen. Hentet fra: https://www.virke.no/globalassets/bransje/bransjedokumenter/et-kompetanseloft-i-treningssenterbransjen.pdf (sitater hentet fra side: 2). 

Siste sitat: Sitat av Morgan Freeman i rollen som Gud, i filmen «Evan Almighty» fra 2007. 

ShapeUp Norgesturné i Tromsø 1.september!

I helgen var det klart for åpningen av høstens ShapeUp Norgesturné og første stopp var nordens Paris – nemlig Tromsø! I løpet av høsten besøker ShapeUp hele fem storbyer i vårt langstrakte land, og neste by ut er Oslo 8.september. Jeg skal på et arrangement i Åre neste helg og deretter arrangere yogareise i Hellas, men i løpet av de neste ukene kan du møte ShapeUp-gjengen altså i Oslo, Stavanger og Trondheim. Helt til slutt avsluttes turneen i Bergen 6.oktober og da er jeg med igjen, så håper jeg ser mange kjente på convention i Bergen! Det er fortsatt ledige plasser i alle byene, så hvis du er keen på å henge deg på, sjekk ut www.shapeupconvention.no :)

Sammen med Sølve Sundrehagen, Silje Thorstensen, Hanna Sundquist og et superteam fra Egmont med Ida Flatland i spissen, reiste jeg til Tromsø fredag formiddag 31.aug og lørdag 1.september smalt det på Kraft Sportssenter i Tromsø. Over 200 spreke, blide og sprudlende deltagere møtte oss lørdag morgen og gjett om det ble en skikkelig treningsfest! 

 For en gjeng! Fra venstre: Hanna Sundquist, EK, Sølve Sundrehagen og Silje Thorstensen. Foto: privat.&nbsp;

For en gjeng! Fra venstre: Hanna Sundquist, EK, Sølve Sundrehagen og Silje Thorstensen.
Foto: privat. 

IMG_3900.JPG
IMG_3901.JPG
 Foto: Sander Torneus.&nbsp;

Foto: Sander Torneus. 

I løpet av lørdagen hadde alle vi instruktørene fra Oslo fem timer hver og jeg presenterte blant annet SOMA MOVE, danseklassen DanceUp! og holdt to foredrag om mental trening. Det var utrolig gøy og stemningen var på topp hele dagen. I tillegg var det flere instruktører fra Kraft som bidro i løpet av dagen og deltagerne kunne bryne seg på alt fra høypuls, dans, yoga og SOMA MOVE, til partneryoga, sykkel, step og MMA. Et skikkelig variert og flott program, i freshe, lyse og fine lokaler. Tusen takk til Kraft Sportssenter for lokaler og super hjelp gjennom helle arrangementet! 

Etter fem timer var vi ganske «kjørt» i hodet og også litt møre i kroppen, men likevel fulle av energi! Å få lov til å undervise og dele treningsglede med så mange fine mennesker er virkelig det beste som finnes og vi var rimelig «høye på livet» hele gjengen da vi kom tilbake til hotellet lørdag kveld! I Tromsø bodde vi på hotellet Clarion Hotel The Edge og det var virkelig et tipp topp hotell som jeg kan anbefale på det varmeste. Det var superfint, hadde flotte, store rom og gode senger, for ikke å snakke om en helt fantastisk frokostbuffet! Gjett om vi sørget for å unne oss en laaang frokost før vi satte kursen hjemover søndag morgen :)

 Foto: Sander Torneus.&nbsp;

Foto: Sander Torneus. 

 Foto: privat.

Foto: privat.

IMG_3888.JPG
 Foto: Sander Torneus.&nbsp;

Foto: Sander Torneus. 

Søndag formiddag gikk turen hjem til Oslo igjen og jeg nøt en veldig rolig søndag hjemme! Kroppen trengte restitusjon før uken smalt i gang igjen i dag :) 

Tusen takk til Tromsø for en super helg! Nå lader jeg opp til Åre og Hellas. 

Som sagt, det er mange ledige plasser igjen på ShapeUp Convention rundt omkring, så ta med deg en venninne og meld deg på! Sees i Bergen :)

Ønsker alle en superduper, tipp topp uke! 


// Eva Katrine

 Foto: privat.&nbsp;

Foto: privat. 

Norges største treningsbegivenhet - NIH AKTIV Convention 2018!

I november er det klart for årets største treningsbegivenhet igjen, nemlig NIH AKTIV Convention 2018! NIH AKTIV Convention går av stabelen ved Norges Idrettshøgskole 17.-18. november og jeg gleder meg like mye som alltid! Dette er en flott begivenhet for treningssenterbransjen i Norge, der vi kan samles, møtes, dele erfaringer og kunnskap, inspirere hverandre og gjøre det vi liker aller best en hel helg! 

NIH AKTIV Convention er åpen for absolutt alle, så du må ikke jobbe i treningssenterbransjen for å melde deg på. Elsker du bevegelse og trening, så er dette like mye en helg for deg, uavhengig av hva du studerer eller jobber med. I løpet av helgen kan du være med på en rekke ulike gruppetimer, workshops og foredrag. Det er en skikkelig treningsfest!

 Foto: Per-Åge Eriksen.

Foto: Per-Åge Eriksen.

Ved årets convention presenterer jeg SOMA MOVE®, holder foredraget «He's God - hvordan oppnå suksess som instruktør?» (basert på min masteroppgave), workshop i musikkbruk og intensitetsstyring sammen med Anne Riege og jeg presenterer danseklassen NIH AKTIV Just DANCE, sammen med Sølve Sundrehagen, Mira Hopland, Lise Lotte Herlung og Christina S. Therkildsen. Det blir bare helt fantastisk! For å se detaljert timeplan, trykk her. 

I tillegg kommer det en rekke andre superdyktige presentatører fra vårt langstrakte land, og det er bare å glede seg til å bli fascinert, inspirert og motivert! I år er det et godt og variert program og du kan prøve alt fra yoga, dans, step, høypuls og SOMA, til MMA, spinning, styrke og mye, mye mer! Sjekk ut www.nihaktiv.no for mer informasjon og påmelding :) Earlybird pris frem til 17.september!

Hesgod_pp_3.jpg
_MG_3114.jpg

Håper vi sees på NIH i november! Jeg gleder meg sykt til å treffe alle bransjekollegaer, henge, skravle, trene og få masse nytt og deilig påfyll! 

Ønsker dere en tipp topp og sprek dag videre! :) 


//Eva Katrine